Isolatie waarden (U-waarde)

Wat is U-waarde?

De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficiënt. Het getal drukt uit hoeveel warmte in de tijd per m2 en per graad temperatuurverschil wordt doorgelaten.
Hoe goed kozijnen, deuren en ramen de warmte tegenhouden (isoleren), zie je aan de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.
Niet alleen de houtsoort, maar ook het soort glas bepaalt de isolatiewaarde.

De 'W' in Uw-waarde staat voor het Engelse woord Window. Met de Uw-waarde wordt de isolatiewaarde van de combinatie van het glas en het kozijn aangeduid. Eigenlijk wordt in de Uw-waarde de isolatiewaarde van het glas (Ug), het kozijn (Uf) en de afstandhouder (PSI) samengevoegd.
Ug-waarde:  deze geeft aan wat de isolatiewaarde is van glas. Dit is handig als je de U-waarde kozijn wilt berekenen voor een kozijn met glas en wilt achterhalen wat de impact van het glas is op de isolatie
Uf-waarde: in deze waarde staat de f voor het Engelse woord frame. Met de Uf-waarde wordt daarom de isolatie van het kozijn uitgedrukt. Ook via het kozijn kan warmte verloren gaan en dus is het belangrijk om te weten wat de isolatiewaarde is van dit onderdeel van een raam of deur.
PSI-waarde: deze waarde refereert aan de isolatiewaarde van de afstandhouder in het glas. Een afstandhouder is dat deel dat de brug vormt tussen twee glasplaten. Een afstandhouder kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van aluminium of van een composiet materiaal.

Isolatiewaardes houtsoorten

 

Isolatieglas 
         

Isolerende deuren
Is de voor-,  achter-  of tuindeur aan vervanging toe, dan is er de keuze voor een isolerende deur met een kern van kunststof hardschuim (Alutherm).
Deze deuren zijn vaak wat dikker (min. 54mm) dan de bestaande deur, waardoor het kozijn ook moet worden vervangen ook om een lage U-waarde te bereiken, is dit wel aan te bevelen. Voor isolerende deuren is een U-waarde van maximaal 1,2 een goede isolatiewaarde.